fredag 6. mars 2009

Foccaccia

I dag er det fredag igjen.. syntes ikke jeg skriver annet enn akkurat det. Tiden går så fort syntes jeg. Ferdig med en skikkelig tung eksamen nå og er rimelig sikker på det har gått bra og det er en lettelse å gå en rolig pensumfri helg i møte. Har pådratt meg en heller kjedelig influensa men føler meg mye bedre nå etter en del timer på sofaen med fyr i peisen og en ny spennende bok
( "Den uekte" av Hari Kunzru). Har satt i gang suppekoking på kjøkkenet og baker et foccaccia brød. Det er veldig enkelt og forholdsvis kjapt å bake. Ikke minst er den kombinasjonen av glovarm suppe og nystekt italiensk brød helt nydelig:) O glede!
Denne oppskriften er til en liten langpanne..

5 dl vann
50 g gjær
2 ts salt
6 ss olivenolje
ca 11 dl mel

evt, kvister av rosmarin, soltørka tomater, tørket rosmarin...

I tradisjonelle bakeoppskrifter står det alltid at man skal blande det tørre først og så helle i det våte men jeg gjør det slik:

Ha det lunkne vannet i en bolle ( bruker du tørrgjær så gjør det ikke noe om vannet er litt varmere enn lunkent). Ha i gjæren, saltet og oljen. Jeg rører dette godt sammen med hendene ( bruker som regel plasthansker) og tilsetter melet litt etter litt mens jeg hele tiden arbeider deigen sammen. Når man bruker hansker så klistrer ikke deigen seg så mye fast og det er lettere å få en smidig og løs deig uten og mette den med masse mel. Da blir den fort hard.. Prøv å få en løs og smidig deig som ikke kleber. Hev under plast i 30 min ( jeg pleier å putte hele bakebollen inn i en bærepose og putter åpningen under bollen). Kle/smør den lille langpanna ( eller evt to mellomstore ildfaste fat) og ha i deigen. Trykk den ut så den fyller hele panna. Hev i 15 min til. Prikk deigen med fingrene så det blir groper i hele deigen. stikk nedi rosmarinkvister eller strø tørret over, hakk evt soltørkede tomater og ha over. dryss over grovt salt og hell litt olivenolje over tilslutt. Stek i ovnen på 200 grader i ca 15 min til det er brunt og fint.Bryt eller skjær i serveringsstykker og gomle i vei. Dette brødet er kjempegodt til tapas, pastaretter, salater og supper. Når det er kaldt er det utmerket å dele i 2 og ha i salatblader, ost, skinke, tomater etc og ha med til lunsj/ nistepakke/turmat. Masse smak.

Nå skal jeg slurpe og dyppe og kose meg.

Ha en god helg:)

3 kommentarer:

 1. Hei. Fant bloggen din tilfeldigvis i går, og i dag er brødet bakt. Det smakte kanongodt (O:
  I morgen skal jeg lage Putt i Panne. Du har gitt meg mange fine tips og gode oppskrifter. Bloggen din er kjempefin og jeg har lagret deg på favoritter.Tusen takk. Ha ei fin uke (O:

  SvarSlett
 2. Hei:)

  Så koselig å høre. Godt å få litt tilbakemeldinger! Så bra at brødet blei vellykka, det er jo egentlig så enkelt og allikevel så "profft"
  Ha en nydelig dag i sola:) Anja

  SvarSlett
 3. Dette var bare herlig:) Hjertelig takk for oppskriften:)

  SvarSlett