mandag 2. februar 2009

Namdag (kebaber og potetmelkake)

Mandager pleier ikke akkurat å rope hurra... Men man kan jo gjøre noe for å pynte litt på den, for eksempel lage noe godt å spise! Jeg er utrolig rastløs om dagen og har igrunn stått på kjøkkenet siden jeg kom fra skolen i dag. Det er noen timer det.. Har brukt tiden der på middag, vasking og kakebaking. Mmmmm! I dag laget jeg en av-art av en rett jeg har lært av mine gode venner og naboer. Den ble laget etter man tager hvad man haver prinsippet og smakte sterkt og godt.

Min ene nabo er fra Iran og han har fortalt meg at Kebab rett og slett betyr grillet.. Med andre ord så kan du grille en tomat og det er en kebab.. eller en løk.. etc. Ideelt sett så er denne retten jeg skal skrive ned nå ment for grill, og med lammekjøttdeig, men været tillater det lissom ikke og vi hadde kylligkjøttdeig fra før.. Krydderet jeg bruker er en blanding jeg kjøper på asiamat som heter "Seekh kebab" with garlic and ginger, fra Laziza international.. men du kan også lage din egen blanding av:

ca 3 ts paprikapulver, 3/4 ts kanel, 3/4 ts salt,3/4 pepper, 2 tørka små chilli, og 2 hvitløksfedd. Dette er nok til ca 500 gram deig.

Kebaber med vri ( 4 pers)

Rør ca 500 g kyllingkjøttdeig (el lam, okse,svin) sammen med litt vann, eller et egg og en halv pose krydder ( eller hele blandingen om du lager selv), stek små kaker på middels varme til de er helt gjennomstekt. Kok basmatiris til 4. Stek minst 8 halve tomater og minst 20 halve champignonger og en stor løk til alt ser litt grilla ut ( tomatene må være stekt så lenge at de er myke) .

Når du skal spise så ta ris på en tallerken, bland litt kaldt smør i og mos et par tomater godt inn. Ha sopp, løk og et par "kjøttkaker" og bland alt sammen. Det smaker helt utrolig godt med grønnsaks Pickels ved siden av. På asiamat har de store glass med sylta gulrot, blomkål, agurk etc i samme blanding. De er kjempegode! Jeg pleier også å ta litt av laken grønnsakene ligger i og dryppe over hele tallerkenen.

Dette høres kanskje rart ut men det er helt nydelig, og det funker like godt som å lage det på grillen. Har desverre ikke noe bilde av maten, den er allerede spist:)

Fordi mandag er en dag hvor det vanligvis ikke skjer noe veldig spennende så er det litt koselig å få besøk... i dag min gode far. Han er veldig glad i kake og jeg er veldig glad i ham, så da ble det kake. Denne kaka er helt uten mel og kan da sikkert spises av folk med matintoleranse. Jeg vet egentlig ikke det, men har du det så vet du sikkert det selv:)
Du kan ha litt av hvert som smakstilsetning i denne men jeg har prøvd konjakk, som er helt nydelig, men i dag var det tomt og da tok jeg saften fra en appelsin og det funka det og.

Kake
Pisk eggedosis av 150 g sukker og 2 egg. I en annen skål rører du 160 g potetmel og 3/4 ts bakepulver sammen med 150 g mykt smør. . Bland den ferdige eggedosisen forsiktig sammen med potetmel/smør massen og ha i ca 3 ss konjakk ( eller appelsinsaft e.l). Bland godt men vær forsiktig og ikke "slå" lufta ut av eggedosisen. Hell i ferdig smurt/strødd form ( ca 1,5 l) og stek i ca 40 min. midt i ovnen på 175 grader.
Når kaka er avkjølt så rører du sammen 2 ss konjakk ( el appelsinsaft e.l ) og ca 2,5 dl melis tilsatt 1 ts vaniljesukker til en passe tykk glasur ( juster med melis/valgt væske) . Ha over kaka og spis og kos deg!

1 kommentar:

  1. Hei hei, matoppskriften hørtes veldig spennende ut, skal prøve den med egen vri. ;) Fint å lese bloggen din, nå må dere snart komme på besøk en tur! ^^ klem fra jannicke

    SvarSlett