fredag 13. februar 2009

Croissanter
I dag er det jo valentine, og da er det jo koselig å gjøre noe ekstra for sin utkårede. Jeg er ikke så stressa på å kjøpe alt mulig dill dall men det er jo greit med enhver anledning til å rope hurra for kjæresten. Jada vi importerer litt for mange sånne kommersielle greier fra "over there" men en kjærstedag er jo ikke av de verste. Jeg syntes det er helt ålreit men tar ikke helt av med gaver, kort og ballonger og syngende blomsterbud av den grunn. Men gjør som regel ett eller annet som jeg vet Han vil sette pris på. Og i dag skal jeg bake Croissanter:)Disse ville jo være perfekte å servere til frokosten på senga men krever en del arbeid og dessuten liker jeg å sove lenge selv.. så det bli nok til ettermiddagskaffen, he he. Har du ingen kjæreste så er disse utrolig gode å spise aleine også, og jippi da kan du spise alle selv!!

Dette er til ca 16 stk:

25 g gjær, 3.dl lunkent vann, 1 egg ( + 1 til pensling), 1 ts salt, ca 10 dl mel og 125 g smør i tynne skiver.

Bland alt sammen i en bolle uten smøret, arbeide det sammen til en fast og smidig deig. Kjevle den ut til et rektangel ca 25 x 40 cm. Ta 1/3 av smøret på deigen i tynne skiver så hele er dekket ( evt smør det på, om smøret er så mykt). Brett den over og kjevle ut til 25 X 40 igjen. Brett den sammen 3 ganger og legg den i kjøleskapet i ca 15 min. Ta den ut å gjør det samme igjen, og en gang til . Tilsammen 3 ganger kjevle, smøre og brette og kjøle... Litt tid tar det men det er verdt det!

Ta den ut etter siste gangs kjøling og kjevle ut igjen til 25 x 40 cm, del med skarp kniv en gang på langs og 4 ganger på tvers så du har 8 firkanter. De deler du igjen på skrå så du har 16 trekanter. Rull hver trekant sammen fra den lange siden og mot spissen og bøy dem som horn. Legg på bakepapir og la heve i 45 min. Pensle med egg og stek dem midt i ovnen på 250 grader i ca 10-12 minutter.

Da blir de gyldne, fluffy, flakete, sprø, varme og de smelter nesten på tunga. Om du vil så kan du jo putte inn en bit sjokolade, litt ost, syltetøy, kremost med skinke e.l for å få ennå mer smak, men de er rågode som de er! Fordi det er en del jobb og du blir en stund på kjøkkenet så skjønner sikkert kjæresten at du er ekstra glad i ham/henne og er de ikke er hjemme så sørg for å si ifra hvor mye jobb det var!

Happy Valentine:)

1 kommentar:

  1. ææææææææææææ vanskelig.... prøver å lage noe som ligner croissanter nå...ligner igrunn ikke veldig gitt.. planene var å fylle noen med fetaost og spekeskinke (mmmmmm), men det gikk rett vest. Merkelig rar konsistens på mine croissanter gitt :(
    men forhåpentligvis smaker de godt. tvi tvi
    Nabo`n

    SvarSlett