fredag 4. september 2009

Grovt og smakfullt brød

I går var nok en regntung dag. Var litt rastløs og hadde lyst til å bake. Har masse forskjellig typer mel og korn i skapet så tenkte å prøve meg på et nytt brød. Det var ingen dum ide for de ble supergode! Som regel baker jeg bare på "slump" men noterte meg hva jeg hadde i, i tilfelle de var bloggeverdige. Mmmmm Det var de! Er dere glad i å bake så prøv ut denne oppskriften!
Denne gir tre brød og du trenger:

Det tørre:
ca 2,5 dl grov sammalt hvetemel, ca 2, 5 dl grov sammalt rugmel, ca 2,5 dl hvetegrøpp, ca 10 dl vanlig hvetemel, 1/2 dl linfrø, 1,5 dl solsikkefrø, 1/2 dl sesamfrø og en håndfull finhakkede mandler, litt havregryn til å drysse over før steking, 1 ts salt, 2 ts brunt sukker og 50 gram tørrgjær.

Det våte:
7 dl varmt vann, 2 dl melk og 1 dl yoghurt naturell og 3 ss rapsolje (eller annen nøytral olje) og litt margarin.

Fremgangsmåte:

Smelt 1 ss margarin i en stor stekepanne. Hakk mandler og ha i sammen med solsikkefrø, linfrø og sesamfrø. Fres på ganske sterk varme i ett minutt og tilsett 2 ts brunt sukker (evt honning). La det brunes litt og sett til siden når sesamfrøene begynner å poppe ut av pannen:)


Ha vann, melk og yoghurt i en stor bakebolle ( pass på at det ikke er varmere enn ca 40 grader, jeg tok ganske varmt vann fra springen og tilsatte kald melk og yoghurt etterpå og det fikk en passe temperatur). Tilsett gjæren. Ha i sammalt hvete, sammalt rug og sammalt hvetegrøpp og bland godt. Tilsett så frøblandingen fra stekepanna (pass på at det ikke er for varmt!)


Ha i hvetemel til deigen blir fast men ikke tung. ( er litt usikker på mengden her..men bare ta i litt og litt til deigen samler seg og kan eltes)


Elt godt og la heve under plast (jeg putta hele bollen i en plastpose og samlet åpningen under bollen så det ble tett) i 2-3 timer til den ser ca slik ut:


Del deigen i 3 like emner og elt dem forsiktig ut til tre avlange brød uten å bruke for mye mel (kan godt være litt klissete (bruk plast hansker, det gjør det lettere!).
Skjær noen snitt med en skarp kniv på overflaten og la etterheve i ca 1 time på stekebrettet.
(før heving)

(Etter heving og vann/havregryn)


Pensle ( eller enda bedre: spray med en vannflaske) på med vann og dryss over havregryn.
Stekes i 200 grader varm oven midt i, ca 1 time til de er gyldne (gjerne litt mørke)Mmmmm!!! Vent til de blir litt avkjølet før du skjærer i dem, hvis ikke blir brødet deigete og faller sammen.
Jeg ga bort et halv brød til mamma og et halvt ett til mine besteforeldre når de stakk innom i går og koselig var det å våkne opp til sms av mamma om at brødet var nydelig men ennå hyggligere var det når bestemor (som er 84 år og familiens store brødbaker) ringte og ba om oppskriften!

Den tiden brødet tar å bake er vel verdt det:)
Ha en fin dag i regnværet (bra bakevær;))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar