mandag 4. april 2011

Lettvinte rundstykker

Hei:)
Hurra for våren!! Nå steiker sola inn gjennom vinduene og jeg digger den årstiden vi nå går inn i!!
I dag får dere en oppskrift jeg fant på bloggen Passion 4 baking. Jeg har endra bittelitt på den ved å minske gjærinnholdet... Dette er en genial oppskrift, for den er kjapp og resultatet har blitt supert hver gang.
Rundstykkene passer godt til frokost, som tilbehør til supper og gryter, og i det hele tatt der det er godt med et lett og lyst brød.

Ha 2 dl lunkent vann i en bolle. Tilsett 25-30 g tørrgjær, 340 g mel, 1 ss honning el. sukker og 1 ts salt. Bland godt i enten kjøkkenmaskin eller for hånd.



Deigen skal ikke forheves, men kjevles rett ut til ca 1- 1,5 cm tykkelse. Stikk ut sirkler med en kopp eller noe annet rundt.



Dekk til med plast og la heve i 15 min. Pensle med egg pisket opp med litt melk og strø på sesamfrø.



Stek på 220 grader, midt i ovenen i ca 10 min. Følg med!

De er ferdige når de har fått en fin gylden farge.
La hvile litt og server.

Kos dere videre i vårsola!

p.s Jeg har nå lagt inn en søkemotor på bloggen. Det gjør det lettere å finne frem til akkurat den oppskriften du trenger:)

-Anja-

torsdag 17. mars 2011

Dillstuede poteter

Mmmmhhhh!
Dette er en deilig avveksling til kokte poteter! Vil tro det passer som tilbehør til masse, men vi har det som regel til fiskemiddager. I går var intet unntak for da hadde vi kokt laks. ( laksekoteletter trekkes i kokt vann med noen blader laurbær og salt/pepper i ca 10-12 min)

Skrell og kutt ca 10-12 poteter i terninger. Kok dem i ca 15 min, eller til de er møre. Lag en hvit saus av 4 ss smør, 4 ss mel, ca 2 dl potetvann og spe med melk til den er passe tykk. Kok sausen på svak varme til melsmaken er borte. Smak til sausen med salt og pepper. Ta en hel potte med dill og hakk grovt med en kniv. Ha i sausen.


Tilsett de kokte avrente potetene og vend i sausen. Ha gjerne en skvett med fløte i om du har det.


Som sagt hadde vi laks, og i tillegg wok`et vi noen grønnsaker. Løk, hvitløk, broccoli og gulrot. Det var kjempe godt!

P.s disse potetene er også gode og snackse på kalde, om det blir noen rester da;)

tirsdag 8. mars 2011

Eltefritt brød

Hei:)

Om dere ikke har prøvd dette brødet før, så anbefaler jeg det på det sterkeste. Lite jobb og masse smak. Jeg fant oppskriften via en post på facebook.. (her er linken: http://marias-saltogsott.blogspot.com/2011/01/perfekt-brd-uten-knaing-perfect-no.html?spref=fb)

Jeg endra oppskriften litt, og hadde i litt annet mel. Her er min versjon:


Dag 1:
Rør 1/4 ts tørrgjær og 1,5 ts salt inn i 4 dl lunkent vann. Tilsett 250 gram hvetemel og 250 gram hvetegrøpp. Rør med en slikkepott. Dekk med plast, eller lokk, om du har en bakebolle og la stå i 12-18 timer.


Dag 2: Ta litt mel på bordet og ta deigen ut av bollen med en slikkepott.


Vend deigen over et par ganger (eller "brett" den) over og sett bakebollen på "hodet" over deigen.

Den skal nå etterheve i minst 2 timer. Sett en jerngryte eller en annen gryte som tåler høye temperaturer inn i kald ovn. Varm opp ovnen til 250 grader med gryta i, på nederste rille. Når ovnen er ferdig oppvarmet så tar du ut gryta (pass på, varmt!!) og hvelver deigen oppi.



Den skal ikke smøres. Sett på lokk og stek på nederste rille i ca 30 min.

Ta av lokket og stek i ytterligere 15 minutter.

Ta brødet ut og la avkjøles litt før du "dunker" det ut av gryta.

Ikke skjær i det når det er glovarmt for da går det i stykker og blir deigete (som med all annen bakst..). Men jeg skar det når det hadde avkjølet i ca 30 min, og det var helt nydelig med en skive brunost på!!! Passe grovt, og med sprø skorpe. Det skal nevnes at brødet var ganske flatt, men det var luftig, så jeg antar at det hadde hevet lenge nok. Mulig det er fordi jeg hadde det grove melet i, og at det ville blitt høyere med bare hvetemel.


Brødet ble spist opp med en gang her i huset. Godt det ikke er så mye jobb med det for da kan det bakes ofte:)

Ha en fin dag!

lørdag 26. februar 2011

God sandwich til lunsj og tur

Om du baker et foccaccia brød og ikke spiser opp alt, så skjær resten i litt store firkanter og hiv de i fryseren. Når du trenger en ekstra god lunsj eller skal på tur så har du det perfekte brødet til en herlig sandwich.
Vi skulle på en oslo tur her for litt siden og jeg hadde tilfeldigvis noen firkanter i fryseren, og de kom godt med på turen. Er ikke så fan av bensinstasjonmat og blir jo sulten av å sitte stille i en bil;)

Del brødet på langs. Smør den ene delen med et tykt lag feta ost. På den andre har du noen skiver med kalkunskinke, agurk, tomat og sorte oliven i skiver.


Nam! Gresk salataktig smak!
Dette både smaker og metter godt.
Ha en fino dag!

lørdag 19. februar 2011

Hyrdepai

Noen ganger er det så vanskelig å vite hva vi skal ha til middag. ( ja.. luksusproblem..) I sulten tilstand sonderte meg og min gode venn kjøleskapet etter noe godt å spise. Vi hadde et par pakker kjøttdeig vi måtte bruke opp og noen poteter ,og fant ut at vi hadde lyst til å lage en hyrdepai. I fryseren hadde vi en grønnsaksblanding med spinat, paprika, og løk, og en halv pose selskapsgrønnsaker (gulerot, lange grønne bønner og minimais). Grønnsakene freste vi raskt opp i en stekepanne og la blandingen i bunnen av en ildfast form.


Så lagde vi en kjøttsaus. Stekte kjøttdeig, hadde over en boks med hakka tomater, 4 ss tomatpurè, 1 dl vann og 2 fedd hvitløk. Vi krydret med salt, pepper og røkt paprikapulver (paprika pimiento). Blandingen helte vi over grønnsakene.

Potetmos lagde vi av 4 store poteter som vi kokte i terninger. Hadde i 1 stor ss smør og ca 1-2 dl melk, salt og pepper. Den ferdige mosen la vi over kjøttsausen og strødde over litt revet ost. Stekte hyrdepaien på 200 grader i ca 30 min. til osten var gylden.

Vi serverte med krydra tomatskiver, men det er sikkert perfekt med godt brød eller en salat.



Mhhhh!! Den ble utrolig god! Poden var fra seg og spiste 3 porsjoner pluss en stor tallerken til kvelds:)

Ha en fin lørdag!

onsdag 9. februar 2011

Hvitløksbrød

Hei:)

Jeg snubla over en oppskrift på et hvitløksbrød i langpanne i et ukeblad her om dagen. Det passa perfekt å prøve ut, da jeg skulle på et tapas party hvor alle tok med en rett eller to hver. Jeg pleier alltid å bake foccaccia, men denne oppskriften så spennende, enkel og veldig god ut, så jeg prøvde meg på den (endra oppskriften litt etter hva jeg hadde av ingredienser..). Det angrer jeg ikke på! Utrolig godt og mykt brød, med masse smak! Passer perfekt som tilbehør til supper, gryter, som lunsjbrød eller til tapasbordet.

Jeg doblet oppskriften og da holdt det til en ganske stor langpanne.

50 gram gjær (jeg brukte tørrgjær) løses opp i en blanding av 6 dl lunkent melk og vann. Ha i 4 ss smør ( jeg brukte vita hjertegod), 2 ts salt og 2 ss sukker. Rør og elt inn ca 1 kg hvetemel. Jeg pleier å ha i litt og litt av gangen til deigen blir glatt og myk. (Bruk plasthansker, så slipper deigen lettere uten at den blir for mettet med mel og ender opp hard). Dekk med plastpose eller sett på lokk om du har bakebolle. ( Jeg har en stooor bakebolle fra tupperware og den er super!)
La heve i 40-60 min.

Trykk deigen ut i en smurt/ bakepapirkledt langpanne.



Riv 5 hvitløksfedd på finsiden på rivjernet. Bland inn 50 gram mykt smør (igjen brukte jeg vita hjertegod). Smør blandingen på toppen av deigen og strø over litt revet ost ( i oppskriften sto det cheddar, men jeg brukte vellagret ost fra Synnøve).


La heve igjen i ca 20 min. og stek midt i ovnen på 200 grader i ca 30 min.

Mmmmhhh, fluffy, mykt, varmt og veldig godt hvitløksbrød!!

La det avkjøles litt og skjær ruter med en skarp kniv.

Ha en super dag!!

onsdag 2. februar 2011

Gratinerte grønnsaker

Hei:)
Dette er en enkel måte å få i seg masse gode grønnsaker på. Den krever litt forarbeid m.h.t skrelling og kutting men til gjengjeld er alt oppi samme form så det blir ikke slosskamp om plassen på komfyren.
Jeg brukte denne gratengen som tilbehør til julepølser, men anbefaler egentlig å spise den som den er med godt brød til, eller som tilbehør til kjøttpølser, kyllingfilèter eller karbonader.

Vask skrell og kutt div grønnsaker i biter. Jeg brukte det jeg hadde i hus, poteter, løk, purre, paprika, sellerirot, broccoli, hvitløk og litt squash.


Krydre godt med salt og pepper. Hell på en blanding av melk og fløte (50/50). Strø på ost og gratiner på 220 grader i ca 40 minutter.


Grønnsakene skal være myke og osten gylden.


Ho ho, jeg hadde ikke så flaks med stekingen av de julepølsene for å si det slik, men grønnsaksgratengen var nydelig!
Ha en finfin dag!!

-Anja-