tirsdag 8. mars 2011

Eltefritt brød

Hei:)

Om dere ikke har prøvd dette brødet før, så anbefaler jeg det på det sterkeste. Lite jobb og masse smak. Jeg fant oppskriften via en post på facebook.. (her er linken: http://marias-saltogsott.blogspot.com/2011/01/perfekt-brd-uten-knaing-perfect-no.html?spref=fb)

Jeg endra oppskriften litt, og hadde i litt annet mel. Her er min versjon:


Dag 1:
Rør 1/4 ts tørrgjær og 1,5 ts salt inn i 4 dl lunkent vann. Tilsett 250 gram hvetemel og 250 gram hvetegrøpp. Rør med en slikkepott. Dekk med plast, eller lokk, om du har en bakebolle og la stå i 12-18 timer.


Dag 2: Ta litt mel på bordet og ta deigen ut av bollen med en slikkepott.


Vend deigen over et par ganger (eller "brett" den) over og sett bakebollen på "hodet" over deigen.

Den skal nå etterheve i minst 2 timer. Sett en jerngryte eller en annen gryte som tåler høye temperaturer inn i kald ovn. Varm opp ovnen til 250 grader med gryta i, på nederste rille. Når ovnen er ferdig oppvarmet så tar du ut gryta (pass på, varmt!!) og hvelver deigen oppi.Den skal ikke smøres. Sett på lokk og stek på nederste rille i ca 30 min.

Ta av lokket og stek i ytterligere 15 minutter.

Ta brødet ut og la avkjøles litt før du "dunker" det ut av gryta.

Ikke skjær i det når det er glovarmt for da går det i stykker og blir deigete (som med all annen bakst..). Men jeg skar det når det hadde avkjølet i ca 30 min, og det var helt nydelig med en skive brunost på!!! Passe grovt, og med sprø skorpe. Det skal nevnes at brødet var ganske flatt, men det var luftig, så jeg antar at det hadde hevet lenge nok. Mulig det er fordi jeg hadde det grove melet i, og at det ville blitt høyere med bare hvetemel.


Brødet ble spist opp med en gang her i huset. Godt det ikke er så mye jobb med det for da kan det bakes ofte:)

Ha en fin dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar