søndag 10. mai 2009

Smørbrødkake/ smørgåstårta

Mmmmm denne har jeg drømt om siden jeg smakte den for mange år siden i et selskap. Ikke fått ut fingeren å laget den selv før nå... sent men godt! Yum!
Man kan godt bruke formloff i denne kaka men jeg ville prøve å bake selv, og det var enkelt og resultatet blei bra.

Bunn: 25 g gjær, 4 dl melk, 1 ss olje, 1/2 ts salt, 1,1 liter mel.

Varm melka til ca 37 grader, ha i oljen. Bland inn gjær, salt og sukker. Tilsett litt og litt mel og elt den smidig. La den heve i ca 30 min. Elt litt til og legg deigen i en kakeform ca 22 cm og la heve i 30 min med et klede over.
Stekes på 200 grader nederst i ovnen i ca 30 min.

La den kjøle seg litt før du skjærer et snitt i siden under skorpa og dra av toppen til du bare har hvit loff. Del den i 3 deler med en skarp kniv.


Om du heller vil bruke formloff så skjær den i 1 cm tykke skiver på langs, skjær av skorpene og tilpass i en kakeform.

Krem: Pisk sammen 2,5 dl creme fraiche, 1 dl majones og 200 g kremost naturell. Tilsett 2 finhakka vårløk.
Fyll: ca 300 g røkelaks, ca 300 g reker, 5 egg i skiver og 1 glass lodderogn. 6-8 små tomater, agurkskiver og dill til pynt.

Smør den første bunnen med et lag krem, legg på eggeskiver så det dekker, legg over tynne skiver av røkelaks. Strø litt hakket dill over.
Legg over en ny bunn. Denne smøres også med krem. Legg tett i tett med reker og ha lodderogn over. Strø på mer dill.
Legg den siste bunnen over og fordel resten av kremen over hele kaka. Legg en lakserose i midten, legg reker i en sirkel rundt den. Så legges egg rundt og litt reker. Pynt med lodderogn. Halve små tomater og agurker i skiver legges rundt på siden av kaka. La den stå å trekke et par timer i kjøleskap. Strø over litt dill før servering.
Enjoy!

8 kommentarer:

  1. Denne så nydelig ut. Jeg skal jammen prøve den som lunch på 17.mai :-) Takk for oppskriften!

    SvarSlett
  2. Så bra! 17 mail er jo en perfekt anledning:) Er en stund siden jeg lagde dette sist, så tror jaggu jeg skal lage en da selv. Ha en fin søndag:)

    Hilsen Anja

    SvarSlett
  3. Dette er rasende godt!! Min storesøster bruker å lage denne, og det er alltid det første fatet som blir tomt! :-)

    SvarSlett
  4. Ja, ikke sant:) Husker første gangen jeg smakte det, syntes jo det så snodig ut, men Mmmmmhh!!

    SvarSlett
  5. Hei skal ha selskap i helga, og skal prøve oppskrifta di. Hvor mange personer er 1 slik kake beregnet for???
    Blir glad for svar
    Trine

    SvarSlett
  6. Hei:)

    Oppskriften er til 8 personer. Den er mektig men er noen veldig storspiste så ville jeg sagt at den er til 6.
    Håper dere vil like den! Masse lykke til:)
    -Anja-

    SvarSlett
  7. kan jeg lage denne kvelden før den skal serveres?

    SvarSlett
  8. Beklager så sent svar men har ikke sett kommentaren din før nå. Ja du må gjerne lage den dagen i forveien. Den blir ennå saftigere:)

    SvarSlett