onsdag 3. november 2010

boeuf bourguignon med mørkt øl

Mmmmmhhh!!! Dette må være noe av det beste jeg har smakt!
For dere som kjenner til kokken Julia Child eller har sett filmen Julia og Julia, så er nok navnet boeuf bourguignon velkjent. Jeg hadde aldri hørt om det før jeg så filmen. Ei venninne sa at det norske navnet var biff fra burgund, det sa meg forsåvidt heller ingenting;). I orginaloppskriften skal man bruke rødvin, men det har jeg til gode å prøve ennå. Vi fant nemlig en oppskrift i boka "Tøff mat" til Jan Vardøen, hvor man skulle erstatte vinen med mørkt øl. Det hørtes spennende ut og dermed ble det slik.
Denne maten kan virkelig anbefales nå i denne årstiden.. den tar litt til å lage, men dette er verd å vente på!

Ingredienser til 6 pers.
1 kg oksekjøtt ( høyrygg, entrecote), 200 g røyka bacon, 2 store løk, 4 store gulerøtter, 400 g sjalottløk, 400 g aromasopp (el champignon), 1-2 ss tomatpure, 2 fedd hvitløk, 4 dl oksekraft (eller buljong) 1/2 l mørkt øl (ex Aas bayer), 1 suppekvast (bouquet garni: bunt med urter, ex rosmarin, timian, laurbærblader og salvie eller selleri) , en neve bladpersille, olivenolje, smør, salt, grovmalt pepper, og mel. Små kokte poteter er nydelig som tilbehør.

Fremgangsmåte:

Begynn med å sette stekeovnen på 200 grader.

Kutt baconet i terninger og brun det i olivenolje i en jerngryte, ha det over på en tallerken.Kutt løk og gulerøtter i grove biter og hell i gryta.Fres det i fettet fra baconet i ca 10 minutter på middels varme (det skal ikke bli brunt). Legg så grønnsakene til side.

Skjær kjøttet i grove terninger og stek det i samme gryta med litt mer olivenolje på sterk varme. Det skal brunes i ca 5 minutter.
Ha så oppi grønnsakene og baconet og strø over 3 ss mel. Bland dette godt og sett inn i ovnen og la det stå i 10 minutter slik at melet fester seg godt på kjøttet.Ta ut gryta og senk temperaturen til 160 grader. Tilsett en halv liter mørkt øl, 4 dl oksekraft og rør sammen.Ha i tomatpure, hvitløk og godt med salt og pepper. Putt i urtekvasten og sørg for at den ligger godt oppi gryta.Sett tilbake i ovnen og la stå i et par timer.Du kan prøve om kjøttet er helt mørt da, om ikke, la stå en halvtime til.

Stek så hele skrelte sjalottløk i en ny panne, i en blanding av olivenolje og smør. De skal bli gjennomstekte og gyldenbrune.Ha oppi hele aromasopp og la brune sammen med løken.Hell dette oppi jerngryta og bland forsiktig sammen.Sett inn i ovnen igjen og la stå i en halvtime til.
Ta ut urtekvasten, smak til med salt og ha i en neve med grovhakket bladpersille.Server med nykokte små poteter.
Nam!

Som drikke til maten prøvde vi selvfølgelig mørkt øl:) det passet veldig godt, men sikkert nydelig med et glass rødt også.
Dette anbefales på det sterkeste!
Ha en fin novemberdag:)

2 kommentarer:

 1. Tipper maten er god. Jeg vil likevel komme med konstruktiv kritikk: Forsøk å ha litt grønt på tallerkenen når du legger opp. Det skal lite til for å endre det hele fra hauger med ymse brune greier til litt smålekkert vha. noe pynt.

  Lykke til videre.

  SvarSlett
 2. Hei Anonym.
  Takker for tipset. Du har jo rett i det. Har ikke lagt så mye sjel i bildene igrunn og tenker at det er noe jeg skal bli flinkere til.

  Lagde orginalretten i helgen, med rødvin. Fantastisk godt altså!

  Ha en strålende helg:)
  -Anja-

  SvarSlett