søndag 19. september 2010

soppstuing

Så er det uunngåelige her... det er på vei til å bli høst.. Sukk, jeg er et ekte sommerbarn og kunne tenke meg 9 måneder sommer og en måned hver av de andre årstidene om jeg kunne velge. Men for all del, høsten kan være en fin tid (selv om det er lenge og vente til sommeren da..) :)
En bra ting med høsten er jo avlinger! Det finnes så mye fint å hente fra naturen nå! Selv har jeg kun dyrket litt urter og noen tomatplanter. Mmmmm, tomater!
Urtene ( timian, rosmarin, mynte, koriander, bladpersille, kruspersille, gressløk og dill) har jeg tenkt å tørke og fryse litt ettersom. Fikk på sen sommern en hel haug med bøker av Isobel (takktakk!!), hvorav mange omhandlet urter. Jeg tenkte å prøve ut litt ting og tang fra de utover høsten, så får vi se om det blir verd å blogge om. Man kan jo lage alt fra kremer, oljer, teer og selvfølgelig mat:)

Høsten er jo en tid for plukking av sopp også. Og det har jeg vært med på for første gang. Pappa er ganske erfaren i utplukking så med hans (forhåpentligvis) gode kunnskaper plukket vi litt av hvert en dag og tilberedte en deilig stuing. Her er oppskriften:

Forskjellig skogssopp (eller champignon o.l fra butikken) renses og kuttes i terninger/biter, finhakk en løk. Stek på middels sterk (ikke for svak, da blir det kokt) varme til det er jevnt brunet. Her har vi litt kantarell, steinsopp og et par andre sorter jeg ikke vet navnet på...Tilsett fløte, litt frisk timian, salt og pepper og la koke inn til en jevn stuing.

Nam! Server som tilbehør til kjøtt eller fugl og nyt:)

Ha en fin søndag!

4 kommentarer:

 1. Hei Anja,
  sopp utplukking er jo noe vi finner er kjempe duktige i :)
  Har värt ute i skogen flere ganger på denne uke jeg og plukket masse kanttareller. Herregud så gode dem er!
  Har laget supe, med sterkt smakende ost på. So deilig!

  Skal til Oslo på mandag, hör av deg hvis du skulle värt omkring i Oslo den tiden!
  Ha en fin höst, hilsen dine finske venner K & V

  SvarSlett
 2. Hei:)
  Mmmm sopp suppe med sterk ost hørtes jo helt nydelig ut!! Bare send meg oppskriften på mail så prøver jeg den gjerne. Har ikke blitt mer enn den ene sopp turen på oss i høst, vi får satse på mer neste år. Håper vi sees i vinter K! Hilse masse til V, så snakkes vi. God klem fra meg

  SvarSlett
 3. Hei Anja,
  siden denne er mat-blogg, skal jeg skrive oppskriften til sopp-suppe her :)

  1. Ta en tur opp i skogen, og plukk masse kantereller/trakk-kantarell eller hva som du har lyst till. Eller hva du nå finner.. :)

  2. Stek hakkete sopp i kastrulje med smör, slik at väsken kommer ut av sopp og det koker litt (3min eller så..)
  Hel sopp på noe tallerken for å vente litt

  3. Stek én lök i den samme kastruljen, og tilsett 4ss mjöl og stek litt videre. Hel de stekte sopp i og tilsett 1 liter vann og én buljong

  4. La suppen koke i 10 min, det tar ikke langt!

  5. Hel noe sterk smakende ost i, her i Finland bruker man oftest "Koskenlaskija", tror det finns noe god smelteost i Norge også (spör gjerne faren din.. :))

  6. La suppen koke i et par minuter, så at osten smelter (men ikke koker), og hvis du har lyst til myk sopp, ta hurtigmixer og hurrrrrrrsurrrrrrr rrruurrrrrr og suppen er ferdig!

  7. Nyt!

  SvarSlett
 4. Takk Kaisa:) Den skal jeg prøve å lage! Hmmm vet ikke helt om noen sterk smelteost men kanskje man kan bruke en vel-lagret jarlsberg.. Eller ja jeg spør pappa.Håper du hadde en flott tur til Oslo:)
  klem

  SvarSlett