torsdag 17. mars 2011

Dillstuede poteter

Mmmmhhhh!
Dette er en deilig avveksling til kokte poteter! Vil tro det passer som tilbehør til masse, men vi har det som regel til fiskemiddager. I går var intet unntak for da hadde vi kokt laks. ( laksekoteletter trekkes i kokt vann med noen blader laurbær og salt/pepper i ca 10-12 min)

Skrell og kutt ca 10-12 poteter i terninger. Kok dem i ca 15 min, eller til de er møre. Lag en hvit saus av 4 ss smør, 4 ss mel, ca 2 dl potetvann og spe med melk til den er passe tykk. Kok sausen på svak varme til melsmaken er borte. Smak til sausen med salt og pepper. Ta en hel potte med dill og hakk grovt med en kniv. Ha i sausen.


Tilsett de kokte avrente potetene og vend i sausen. Ha gjerne en skvett med fløte i om du har det.


Som sagt hadde vi laks, og i tillegg wok`et vi noen grønnsaker. Løk, hvitløk, broccoli og gulrot. Det var kjempe godt!

P.s disse potetene er også gode og snackse på kalde, om det blir noen rester da;)

tirsdag 8. mars 2011

Eltefritt brød

Hei:)

Om dere ikke har prøvd dette brødet før, så anbefaler jeg det på det sterkeste. Lite jobb og masse smak. Jeg fant oppskriften via en post på facebook.. (her er linken: http://marias-saltogsott.blogspot.com/2011/01/perfekt-brd-uten-knaing-perfect-no.html?spref=fb)

Jeg endra oppskriften litt, og hadde i litt annet mel. Her er min versjon:


Dag 1:
Rør 1/4 ts tørrgjær og 1,5 ts salt inn i 4 dl lunkent vann. Tilsett 250 gram hvetemel og 250 gram hvetegrøpp. Rør med en slikkepott. Dekk med plast, eller lokk, om du har en bakebolle og la stå i 12-18 timer.


Dag 2: Ta litt mel på bordet og ta deigen ut av bollen med en slikkepott.


Vend deigen over et par ganger (eller "brett" den) over og sett bakebollen på "hodet" over deigen.

Den skal nå etterheve i minst 2 timer. Sett en jerngryte eller en annen gryte som tåler høye temperaturer inn i kald ovn. Varm opp ovnen til 250 grader med gryta i, på nederste rille. Når ovnen er ferdig oppvarmet så tar du ut gryta (pass på, varmt!!) og hvelver deigen oppi.



Den skal ikke smøres. Sett på lokk og stek på nederste rille i ca 30 min.

Ta av lokket og stek i ytterligere 15 minutter.

Ta brødet ut og la avkjøles litt før du "dunker" det ut av gryta.

Ikke skjær i det når det er glovarmt for da går det i stykker og blir deigete (som med all annen bakst..). Men jeg skar det når det hadde avkjølet i ca 30 min, og det var helt nydelig med en skive brunost på!!! Passe grovt, og med sprø skorpe. Det skal nevnes at brødet var ganske flatt, men det var luftig, så jeg antar at det hadde hevet lenge nok. Mulig det er fordi jeg hadde det grove melet i, og at det ville blitt høyere med bare hvetemel.


Brødet ble spist opp med en gang her i huset. Godt det ikke er så mye jobb med det for da kan det bakes ofte:)

Ha en fin dag!