lørdag 28. mars 2009

Mushi salat

Yummie! Denne salaten er superdigg!
Vi kaller den mushi salat fordi den er "mushi" i konsistensen, litt kremaktig lissom..
Man kan putte i det man liker best men denne kombinasjonen her er virkelig god.
Hakk opp alt i medium store biter: tomat, løk, agurk, avocado. Tilsett en pakke ruccola, 1/2 ps kokte pastaskruer (e.l),1 boks kikerter (la dem renne av og skyll dem godt) og 1 boks store røde bønner eller en bønnemix. Bland alt i en stooor salatbolle. Stek ønsket kjøtt. Gjerne biff i strimler, kyllingfilet i terninger eller grilla kylling. Eller begge deler som vi hadde i går, Mmmm. Så kommer den "mushi" delen..
Om du bor i porsgrunn så stikk på asiamat og kjøp oliven i ferskdisken. De ligger i olje og dill og fetaost. Pass på å få med litt av den gode oljen også! Om du ikke bor her så lag gjerne selv og la stå å trekke noen dager før bruk: Grønne oliven uten sten, olivenolje og masse hakket dill pluss en pakke feta i biter blandes og settes kaldt. Tåler å stå en stund:)
Et par gode never av disse olivenene skal hakkes grovt og haes i salaten sammen med noen gode spiseskjeer av oljen.

Dette blandes godt sammen. Til slutt smuldrer du over en pakke feta ( eller fersk fra asiamat) og evt biff/kylling (til vår vegetar stekte vi bare masse sopp i olje og litt krydder som det lune innslaget). Dette resulterer i en kremet og utrolig smakfull salat! Den er også utrolig mektig og et fullverdig middagsalternativ:)
Så er det jo lørdag.. Dagene flyr og i morra stiller vi klokka til sommertid. Ser utrolig fram til sommer og sol nå! Woohooo! Ha en nydelig helg:)

tirsdag 24. mars 2009

Suksessterte

Mmmm mammas drømmekake. Og mange andres vil jeg tro. Derfor tenkte jeg å poste en god oppskrift på nettopp den kaka her. Den har alltid blitt vellykka og det er jo et pluss.

Nøtte/mandelbunn:
150 g hasselnøtter eller mandler
4 eggehvitter
150 g melis

Mal nøtter/mandler i en kjøkken maskin. Det gjør ikke noe om ikke alt er finmalt, godt med litt små biter. Bland dette med melisen og vend inn de stivpiska eggehvittene. Ha i smurt form (liten/medium springform) og stek midt i ovnen i 30-35 min ved
160 grader. Avkjøl

Krem:

4 eggeplommer
1 dl kremfløte ( ikke matfløte!!)
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør/margarin skåret i terninger

Rør sammen plommene, fløten, vaniljesukker og sukkeret i en kjele. Varm opp på svak varme under stadig omrøring. Dette er det mest kritiske punktet på denne kaka... koker den så vil eggeplommene stivne og kremen skiller seg og blir ødelagt. Den skal tykne til av plommene og kremfløten men pass på og rør hele tiden. Når kremen har tyknet så ta den av plata og rør inn det kalde smøret litt etter litt. Hell den i en egnet bolle og sett i fryseren til rett før servering, minimum i 30 min. Da smøres kremen på den avkjølte bunnen. Her har jeg pyntet ved å hakke mandler og kokesjokolade og bare strø det over. Det er veldig lekkert å smelte kokesjokolade i vannbad, smøre et tynt lag på plastfolie og fryse i 30 min (evt sammen med kremen..) for så å knekke i biter og stikke ned i den ferdige kaka. Det blir kanskje litt mer profft:) God er den uansett!



Enjoy!

Hjemmelaget pizza

Ja det er jo ikke akkurat noen stor gourmet oppskrift det her men det finnes så mange oppskrifter på hjemmelaga pizza så hvorfor ikke en til?

Når jeg lager pizza deig så lager jeg alltid på slump. Jeg har denne gangen laget nok til en stor langpanne og en liten èn personspizza
i tillegg pga min vanskelige vegetarkjæreste;)
3,5 dl lunkent vann (ca 40 grader til tørrgjær), 3/4 pk tørrgjær en god klunk med oliven olje, 1 ts salt, litt oregano og resten mel. Med det så mener jeg at det er greit å helle litt og litt mel i, og hele tiden røre eller gni melet inn med hendene (hansker er lurt) til du får en smidig og fin deig. Elt godt!
La stå til den har hevet seg dobbelt så stor.
Kjevle ut til ønsket størrelse/tykkelse.. dette er som sagt nok til en stor langpanne, tynn bunn og en liten en...

Pizzafyll: Jeg har tidligere skrevet at jeg ikke er noen stor fan av halvfabrikata og ferdig mat men jeg bruker det selvsagt noen ganger. Èn ting jeg er spesielt glad i er Toro`s pizzafyll med tomat og løk.. den bruker jeg som basis til saus om jeg har. Har jeg ikke den så bruker jeg hakkede tomater på boks, evt tomatpurè ( syntes den i såfall må tilsettes buljong/kraft og koke en stund før jeg blander i kjøttet... den har alt for kraftig tomatsmak til å brukes alene...). På denne store pizzaen brukte jeg kjøttdeig denne gangen, men det hender jeg bruker kyllingkjøttdeig,biff eller kyllingfilèt. I tillegg hadde jeg i sopp og løk ganske enkelt. Så kjøttdeig, sopp og løk stekes, tilsette evt pose med toro, eller tomatboks. Krydrer med det jeg har av ferske urter, ellers tørka timian, basilikum, merian , chili, oregano. Strør over nok av ost.. gjerne forskjellig om jeg har det.. parmesan og norwegia funker topp! Steker på nederste hylle i ovnen på 225-250 grader i ca 15 min.Den lile vegetar pizzaen fikk min kjære komponere selv ( er ikke han heldig? he he) og endte opp med tomatsaus, løk, sopp og blomkål (!). Pizza er jo ellers utmerket restemat og egner seg supert til lunsj .. litt mer fristende enn brød med brunost.
Så... der var min helt ordinære pizzaoppskrift.. Har jo prøvd meg på kylling og blåskimmelost, oliven og andre litt mer spennende ting. Men akkurat nå var det helt passe.

Om noen andre har spesielt godt oppskrifter på pizza så ikke nøl med å skrive inn her.. Pizza er en stor favoritt her i huset og det skader ikke med forandring;)

Ha en fin tirsdagskveld.. her blir det sofa og tv ut kvelden. Er endelig i gang med praksis. Spennende men totalt uvant å stå opp før fuglene og jobbe 8 timer. Hah! Er lissom vant til 3 timers skoledager fra 09-12.. Men må jo si det er verdt å være litt trøtt i trynet, for det er jo spennende og moro!

fredag 20. mars 2009

Italiensk kjøttsaus

Mmmmm denne sausen er nydelig! Og ikke minst veldig anvendelig til alle pastaretter.
Jeg har brukt den i hjemmelaget lasagne ( legger ut oppskrift på hjemmelaget pasta en annen dag..) , på pizza og til kokt spaghetti. Den kan også brukes med potetmos til en ekstra god hyrdepai. Dette er en stor oppskrift og den kan fryses (eller halveres så det blir nok til en vanlig familie). Du trenger:

1kg karbonade el kjøttdeig, 3 store løk, 3 ss olje, 3 ss smør, 2-3 fedd hvitløk, 1 stangselleri el 1 liten sellerirot, 4 små gulerøtter, 2 bokser tomater, 4 ss tomatpure, 2 ss frisk el 2 ts tørket basillikum, 1 ss frisk eller 1 ts tørket merian eller oregano, 2 dl rødvin eller buljong, samt salt pepper og paprikapulver.

Varm oljen i en stor, vid gryte. Surr hakka løk med kjøttdeigen så den blir småkornet. Tilsett smør, knust hvitløk, finkutta/revet selleri og grovt revede gulerøtter og la surre i ca 10 min. Hell over tomatene og tilsett tomatpure og krydder/urter. Hell i vin/buljong og smak til med salt, pepper og paprika. La koke i 20 min med lokket halveis på. Rør om av og til.
Om du er av den harde typen og liker mat med chili så ikke nøl med å ha det i!

Perfekt fredagsmat!

Her blir det larvikstur i helgen, med badstua og snåsavibber fra min kjære. Håper penicilin glir raskt ned med et lite glass rødvin:)

Ha en fortryllende helg!

torsdag 19. mars 2009

Sløve tilstander..

Ikke noe matinnlegg i dag. Hele den siste uka har vi bare spist vanlig mat som kjøttkaker og pølser som ikke har inspirert til de store blogginnlegga. Hadde dog tenkt å legge ut litt vanlige oppskrifter etterhvert også. Har en del venner som lurer på god gammeldags middag, så ikke umulig at jeg poster kjøttkaker o.l etterhvert. Akkurat nå er jeg syk. Utrolig kjedelig. Har hangla i 3 uker og er nå på penicilin. Ha ha herlig livsnyterinnlegg dette. Nok syting, mer nyting:) Det jeg skulle frem til var egentlig at når man først er syk og ikke har ork til alt mulig gøy så kan man jo nyte det å få lov å ikke gjøre noe:) Det er det jeg skal prøve på nå. Har handla inn til indisk og skal overtale min kjære til å tilberede det ( han finner jo oppskriften her, he he) . Kjøpte meg en ny bok i dag som jeg har planer om å sluke rått. Det er en ny pocket av Karin Alvtegen "skygge". Ahhh kjenner jeg gleder meg skikkelig til den. Har lest de andre bøkene hennes og de var skikkelig gode. Vet ikke ennå om jeg kan anbefale den men de andre bøkene hennes er det bare å lese!
Ellers så er det pledd på sofaen, god te, sjokolade og fred og ro som gjelder i dag.

Peace out!

fredag 13. mars 2009

Mammas sjokoladekake

Fordi den er den beste!

4 egg
500 g sukker
4 ts bakepulver
2 ss kakao
3 dl melk
300 g avkjølt smelta smør
ca 700 g mel

Pisk egg og sukker hvitt ( viktig å piske lenge!) Ha i de andre ingrediensene og rør forsiktig. Hell i smurt langpanne og stek på 180 grader i 20 min, midt i ovnen.

Glasur:
ca 400 g melis
2 ss kakao
litt vaniljesukker
7 ss smelta smør
2 ss kokt kaffe

Rør jevnt og smør på den avkjølte kaken. Strø evt over hakka nøtter/mandler, kokos eller kakestrøssel.
Tåler å stå i kjøleskapet en stund men er like god å fryse.

Krukkemat

Ahhh fredag og en digg helg i vente. Ingen store planer utover å tusle over til naboen og bli servert nydelig Thai mat i morra. Denne kvelden tilbringes under eget tak foran tv med en tallerken nydelig krukkemat og digg brød som man kan dyppe i all den gode krafta. I Italia kaller de det "små sko".. å la brødet suge opp saus og kraft fra tallerkenen:) Ikke umulig at det blir et lite glass rødvin eller to til. Har kjøpt en australsk Lindemanns Shiraz Cabernet som jeg gleder meg til å smake på. Har fått en veldig favoritt i Lindemanns cawarra og anbefaler den på det varmeste til dem som er glad i en vin med mye smak til en grei penge ( 100 kr..), den smaker dyrere!

Nå begynner det å lukte skikkelig godt her.. Mmmmm.. Olivenbakst!
Brødet jeg baker har jeg lagt ut oppskrift på forrige helg.. jeg lager en liten oppskrift av focaccia
(halverer), har i en brødform, lager huller og drysser over oliven, rosmarin og grovt salt samt olivenolje. Den formen har jeg plass til i ovnen samtidig som jeg lager middagen.
For å lage dette trenger du en "Schlemmertopf" eller "rømertopf", eller rett og slett en leirkrukke/gryte med lokk. Mulig det går an å lage i vanlig ildfast form med lokk.. har aldri prøvd men det funker sikkert. Det eneste er at det kan være greit å ha to forskjellige krukker til kjøtt og fisk..Det finnes utrolig mange oppskrifter på mat i slik gryte på nettet, du kan sånn sett putte hva det skal være i..Det Jeg har laget dette en del ganger og vet iallefall at dette smaker nydelig!


Legg krukken i vann i minst 15 min. (alltid!)

Ha i: Litt olje i bunnen, 3 Kylligfilèter i store biter (evt del en hel kylling i 6), 4 poteter i terninger, 2 små gulerøtter i staver, 1 squash i tern, 2 små hakket løk, 2 små paprika i biter, 3 små tørka chili (om du vil ha det litt sterkt), 2 fedd hvitløk, en liten bit hodekål hakket smått ( kun for smaken, ikke store biter kål..), 6 sopp delt i 4.
Fyll opp til toppen. Vil du bruke andre ingredienser så er det helt fint. Eks. Brokkoli, blomkål, agurk, bønner, mais, selleri etc. Ha salt over, og en hel boks med hakka tomater. Sett inn i kald ovn og sett den på 200 grader. La stå i minst 1, 5 time. Om du har i hel kylling i biter så må den kanskje stå lenger.. sjekk om kyllingen slipper beina lett og ellers om potetene er møre. Etter det har stått i ca 1 time så ta gjerne lokket av og rør tomatene godt inn i kjøtt/grønnsakene. De frigir mye væske og alt blir kokt i egen kraft.



Brødet setter jeg inn ca 30 min før gryta er ferdig og alt blir ferdig samtidig ( når brødet blir såpass tykt trenger det lenger steketid enn vanlig focaccia).
En slik gryte/krukke koster mellom 100 og 200 kr på pytt og panne el andre billige steder og er verdt hver krone. Jeg har hatt den ene min i mange år allerede og har stor glede av den. Fikk en ny en i sommer som jeg skal bruke til fisk. Har ikke prøvd den ennå.. litt treg med nye ting noen ganger. Om noen av dere har gode oppskrifter på fisk i krukke tar jeg gjerne i mot tips!

Nå gleder jeg meg til mat og vin og tv i kveld.

Ha en fin helg:)

torsdag 12. mars 2009

Putt i panne

Nå har det plutselig blitt noen dager siden sist innlegg... Har vært så heldig at jeg har blitt servert et par ganger her hjemme og i tillegg spist ute og har derfor ikke hatt noe behov for å lage mat. Da heller ikke hatt det store behovet for å skrive om det.. Men nå må jeg nok en gang få skryte av maten de har på Friisebrygga mat og vin her i byen, herregud den er bare helt fantastisk. De har noen tapastallerkner som bare smetter inn i munn og smelter på tunga. Har du ikke prøvd det før så kom igjen! En lunsj tallerken med dagens 4 tapas koster 105 kr.. det kan vi unne oss en gang i blandt. Mmmmm! Middag kan du lage selv:

Denne oppskriften har jeg akkurat fått av ei i klassen som igjen har vært så heldig og fått det servert av sin kjære. Utrolig enkelt og kjempe godt. Jeg har ikke prøvd det før i dag faktisk, og sitter her mett, glad og fornøyd:)
Hva jeg har hatt i min panne: Koteletter, amadine poteter ( kan vel så gjerne bruke vanlige poteter og skjære i halvstor båter), gulrøtter, løk, litt hvitløk, broccoli og sopp. Alt puttes i en liten langpanne eller ilsett salt, pepper og litt vann. Evt litt smør/olje.


Sett inn i ovnen på 200 grader og la stå til potetene er møre og kotelettene gyldne. Jeg snudde dem en gang i løpet av en drøy time. Hell over en putt med fløte ( pga veldig høy temp. er det greit å bruke kremfløte så det ikke skiller seg) og la stå i 5-10 min til.

Sett hele panna på bordet og nyt!


Takk Ingrid:)

søndag 8. mars 2009

hot fiskesuppe

I dag har vi hatt fiskesuppe her i huset. Og jeg kunne vært mer "easy on the chili" for å si det sånn. Jeg dro litt på å tenkte at jeg iallefall måtte ha i 5 sånne små chili`er som du ser på bildet under, men skulle nok ha halvert det... Noe jeg gjør i oppskriften her. Må allikevel si at det smakte nydelig. Vi er vant til rimelig sterk mat alle sammen så det gikk ned med et smil:)

Til ca 6-8 pers.

500g. forskjellig fisk i terninger ( jeg brukte laks og rødspette i dag men ta gjerne torsk, sei eller noe annet), 6-8 poteter i biter, en stor paprika i biter, 3 gulerøtter delt i 2 og i skiver, 2 grovhakkede små løk, 2 fedd hvitløk, 2 små tørka chili, 1/2 stor eller 1 liten purre i ringer, en håndfull reker og hermetiserte blåskjell ca 1,5 l vann, 2-3 terninger fiskebuljong ( om du ikke drar til og koker egen kraft) og evt noen gode spiseskjeer rømme. Jevning: visp ut 3 ss mel ut i 3 dl melk.

Ha poteter, gulrøtter, løk og paprika i en stor gryte. Hell over vann til det dekker ( og litt over ), tilsett fiskebuljongen og kok i ca 15 min. Ha i purren, hvitløken, chili`en og jevningen og kok i ca 5 minutter før du tilsetter fisken. La trekke i ca 10 min. Ha i evt rømme, reker og blåskjell og server. Nam! Kutt ut chili og hvitløk om du vil ha en mer tradisjonell fiskesuppe. Ha gjerne i litt fløte også eller ferske urter.. gressløk eller persille. Ha en fin søndagskveld:)

fredag 6. mars 2009

Foccaccia

I dag er det fredag igjen.. syntes ikke jeg skriver annet enn akkurat det. Tiden går så fort syntes jeg. Ferdig med en skikkelig tung eksamen nå og er rimelig sikker på det har gått bra og det er en lettelse å gå en rolig pensumfri helg i møte. Har pådratt meg en heller kjedelig influensa men føler meg mye bedre nå etter en del timer på sofaen med fyr i peisen og en ny spennende bok
( "Den uekte" av Hari Kunzru). Har satt i gang suppekoking på kjøkkenet og baker et foccaccia brød. Det er veldig enkelt og forholdsvis kjapt å bake. Ikke minst er den kombinasjonen av glovarm suppe og nystekt italiensk brød helt nydelig:) O glede!
Denne oppskriften er til en liten langpanne..

5 dl vann
50 g gjær
2 ts salt
6 ss olivenolje
ca 11 dl mel

evt, kvister av rosmarin, soltørka tomater, tørket rosmarin...

I tradisjonelle bakeoppskrifter står det alltid at man skal blande det tørre først og så helle i det våte men jeg gjør det slik:

Ha det lunkne vannet i en bolle ( bruker du tørrgjær så gjør det ikke noe om vannet er litt varmere enn lunkent). Ha i gjæren, saltet og oljen. Jeg rører dette godt sammen med hendene ( bruker som regel plasthansker) og tilsetter melet litt etter litt mens jeg hele tiden arbeider deigen sammen. Når man bruker hansker så klistrer ikke deigen seg så mye fast og det er lettere å få en smidig og løs deig uten og mette den med masse mel. Da blir den fort hard.. Prøv å få en løs og smidig deig som ikke kleber. Hev under plast i 30 min ( jeg pleier å putte hele bakebollen inn i en bærepose og putter åpningen under bollen). Kle/smør den lille langpanna ( eller evt to mellomstore ildfaste fat) og ha i deigen. Trykk den ut så den fyller hele panna. Hev i 15 min til. Prikk deigen med fingrene så det blir groper i hele deigen. stikk nedi rosmarinkvister eller strø tørret over, hakk evt soltørkede tomater og ha over. dryss over grovt salt og hell litt olivenolje over tilslutt. Stek i ovnen på 200 grader i ca 15 min til det er brunt og fint.Bryt eller skjær i serveringsstykker og gomle i vei. Dette brødet er kjempegodt til tapas, pastaretter, salater og supper. Når det er kaldt er det utmerket å dele i 2 og ha i salatblader, ost, skinke, tomater etc og ha med til lunsj/ nistepakke/turmat. Masse smak.

Nå skal jeg slurpe og dyppe og kose meg.

Ha en god helg:)

torsdag 5. mars 2009

Nyttige sider..



Noen ganger er jeg praktisk talt tom for ideer til hva vi kan ha å spise. Og i tillegg lei av alt det vanlige vi pleier å ha og da er det kjekt å vite om noen gode nettsider. På disse sidene kan du finne all mulig mat fra alle verdens land. Legger inn link til noen av de jeg har brukt:)





http://www.completerecipes.com/

http://www.nikibone.com/recipe/sandwiches.html

http://www.templeofthai.com/

http://www.matnyttig.no/index.html

http://allrecipes.com/

http://www.recipesource.com/

Om det er andre måleenheter på engelsk så er det bare å gå inn her:

http://no.omregner.com/vekt/

eller her:

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/converter_index.shtml


Selv har jeg blitt servert nydelige hjemmelagde vårruller i dag. Det er de beste jeg noengang har smakt, med masse kjøtt, grønnsaker og koriander. En kollega av han jeg bor med lager dem selv og selger dem. Gjett om vi skal bestille derfra igjen! Kunne kanskje prøvd å lage selv... Noen som har prøvd? Eller har en god oppskrift?

tirsdag 3. mars 2009

Kjøttgryte

Fikk en oppskrift muntlig overført på en biltur i går og blei så frista at jeg heiv meg over grytene så fort jeg kom hjem. Belinda kaller den arabisk gryte... Denne retten kan sikkert varieres i det uante.. med paprika, sopp, uten squash, med kyllingkjøttdeig eller uten kjøtt, med gulrøtter, blomkål, spisskål osv.
Her har du oppskriften på den jeg lagde i går i alle fall, en riktig så god variant:)

Til ca 4 sultne folk trenger du (ca):
8 poteter i tern, 4-5 tomater i biter, 2 hakka løk ( eller blanding av purre, løk, sjalottløk etc), 1 squash i terninger, 1 pk kjøttdeig, ca 3-5 dl tomatsaus ( en blanding av hakka tomater på boks, ketsjup, tomatpure etc..), hvitløk, chilli, salt og pepper.

Ha litt olje i en stor gryte. Legg lagvist tomater, løk, squash og poteter. Form kjøttdeigen til et lokk og legg over, begynn evt fra nytt og ta et lag til med alle grønnsakene og kjøttdeigen. (jeg tok bare ett lag og litt på toppen, fordi jeg har en stor gryte..).

Hell over tomatsus tilsatt chilli og hvitløk etter eget ønske ( jeg tok 3 fedd hvitløk og 6 små tørka knuste chilli), til det dekker ca halvparten av innholdet i gryta. Grønnsakene frigir mye væske så ikke ha for mye saus i, da blir det suppe aktig istedetfor gryte. Kokes i en time eller to til potetene er myke og tomatifisert og kjøttdeigen har sugd til seg all den gode smaken fra hele gryta:)


Jeg serverte med olivenbrød, men det er sikkert nydelig med en god salat ved siden av!
Denne gryta er det lite arbeid med,men smaker mye, try it!